Dansk
English
 

Gecocaching Historie

GPS eller Global Positioning System, blev udviklet af det amerikanske forsvarsministerium. Denne satellit navigationssystem var beregnet til militær brug, og derfor signalerne blev kodet, hvilket begrænser nøjagtigheden til civilt brug til omkring 100 meter. Den 1. maj 2000, meddelte præsident Clinton, at dette scrambling, kendt som Selective Availability (SA), ville være slukket. Civile blev derefter i stand til at nyde nøjagtighed på størrelsesordenen 10 meter.

Den 3. maj 2000 foreslog Dave Ulmer en måde at fejre lukningen af SA. Han gemte en spand nipsgenstande i skoven uden for Portland, Oregon og meddelte sin placering i en udstationering til USENET nyhedsgruppen sci.geo.satellite-nav. Denne meddelelse er bemærkelsesværdigt for æglæggende ud essensen i hobby, som stadig gælder i dag. Det hele er der. Beholderen. De smykker. Log bog. Reglen om at tage noget, orlov noget, underskrive logbogen. Dave Ulmer opfandt geocaching i ét slag i denne nyhedsgruppe udstationering.

Inden for en dag, "stash" det oprindelige var blevet fundet. Efter få dage var mere "stashes" været skjult i Californien, Kansas og Illinois. Inden for en måned, "stash" en havde været skjult så langt væk som Australien. Den hobby var hurtig på vej til at blive et verdensomspændende fænomen.

Den 8. maj offentliggjorde Mike Teague et websted til indsamling placeringen af cacher. Den oprindelige webside er væk, men takket være Wayback Machine, en kopi af GPS Stash Hunt hjemmeside stadig eksisterer.

Den 15. maj er James Coburn en mailing liste på eGroups (nu Yahoo!) for diskussion af geocaching. Listen er stadig eksisterer. Sine arkiver indeholder de bedste resultater i de tidlige dage af hobby.

Den 30. maj var et nyt navn opfandt til hobby. Matt Stum foreslog "geocaching" for at undgå de negative konnotationer af ordet "stash".

Så inden for en måned havde den hobby i stedet for regler, sin første huder og finder, en mailing liste og en hjemmeside. Og antallet af cacher voksede hurtigt.

Den 2. september 2000, e-mailede Jeremy irsk den gpsstash postliste, som han havde registreret domænenavnet geocaching.com og havde opsætning hans eget web-site. Han kopierede cacher fra Mike Teague's database ind i hans egen. Den 6. september, meddelte Mike Teague at Jeremy irske var at overtage cache oversigter.

Fra starten, betragtes Jeremy irske måder at tjene penge fra geocaching. Geocaching.com var setup som en. Com site, ikke. Org. Han solgte bannerreklamer til GPS fabrikanter og detailhandlere. Han snart gav op på bannerreklamer, som han opdagede ikke gjorde så meget i indtægter. Han accepterede direkte donationer via PayPal og arrangeret provisioner fra GPS forhandlere gennem web-site henvisninger. Han har også henvendt sig til tøj salg. Han hævdede at have opfundet ordet geocaching og ansøgte om et varemærke på ordet, selv om det til fælles brug som beskrivende for de hobby siden måned geocaching blev opfundet. Han indarbejdet som Grundstødt, Inc.

Nogle flytter blev straks kontroversielle. Tidligt, da geocaching var stadig mindre end de ældre hobby letterbox irsk gjort forsøg på at absorbere letterbox i geocaching.com webstedet. Flytningen blev modstand fra andre medlemmer af gpsstash postliste. Til sidst, irsk opgav at overtage web-tjenester til letterbox.

Et andet kontroversielt skridt blev monopolet kontrol irske ensidigt pålagt over database over cachen steder, at nægte at give den fulde liste til nogen. Kritik af hans handlinger på den oprindelige gpsstash postliste blev mødt med etableringen af sin egen postliste vært på sit eget geocaching.com site. Ironisk nok, irsk dommen "moderation" af hans egne indlæg som en grund til hvorfor han ikke længere ville deltage i geocaching drøftelserne om den eneste geocaching postliste på det pågældende tidspunkt. Censur af stillinger vil snart blive et kontroversielt emne på irske's eget websted.

I mellemtiden, naturligvis geocachere havde travlt med at skjule og finde geocaches i en stadigt voksende antal lande. Det bringer os frem til udgangen af 2000, blot en kort 8 måneder efter opfindelsen af hobby. Den store kontroverser stadig lå i fremtiden: pin kort og copyright og Planet of the Apes kommercielle caches og censur af Skaberen af Geocaching og pay-to-play kun for medlemmer caches. Og hvordan Dave Ulmer og Navicache og Robin Lovelock blev ord, du tør ikke sige på geocaching.com.

Den første registrerede tilfælde af en geocaching komsammen (nu kendt som en begivenhed cache) blev afholdt i Austin, Texas, den 24. marts 2001. Det var vært Eoghan og Pumpkin Princess. "Skjul" dato blev fastsat som den faktiske dato for begivenheden (som blev almindelig praksis) og mødested koordinaterne blev brugt til "cache koordinater".

Om denne tid, indstille en geocacher i New York state af navnet på Quinn en regional geocaching websted opkaldt Navicache. Angiveligt truede Jeremy irske en retssag, medmindre Quinns site slette brug af ordet geocaching, formentlig på grund af den irske varemærke ansøgning. Quinn modstand og i stedet vendte Navicache.com til et fuldgyldigt geocaching ressource, tilføjer cache programoversigter. Navicache.com blev den største alternative database cache lister.

En geocacher i Californien ved navn Ed Hall (aka Buxley) oprettet online kort, der viser placeringen af geocaches. Snarere end velkommen Buxley's bidrag til at fremme nye sporten geocaching i maj 2001, truede Jeremy irske sagsanlæg, medmindre Buxley tilføje en meddelelse om ophavsret til hans kort med angivelse af "Geocaching Data Copyright 2001 Grundstødt, Inc." Irske også fjernet linket til Buxley websider fra geocaching.com og annonceret udgivelsen af sin egen basale kortlægning kapacitet. Den hændelse fik stor opmærksomhed, da det blev rapporteret i en Slashdot artikel.

I maj 2001, irsk udvidet geocaching.com 's forretningsmodel mere direkte ind i pay-to-play verden, på trods af et løfte om at holde spillet "gratis" og "ikke-kommercielle." Ud over de bannerreklamer, tøj salg, og salget af geocaching logbøger, selvklæbende etiketter, klistermærker osv., nu han introducerede "kun for medlemmer caches" og gebyr-baserede blaffer skovhugst. Medlemmerne kun caches var kun tilgængelig for dem, der betalte en $ 30/year indmeldelsesgebyr. Ligeledes mulighed for at spore flytninger af blaffere, alias Travel Bugs (TM), ved hjælp af webstedets egen skovhugst system, var kun tilgængelig for dem, der betalte irske $ 5,95 pr blaffer (uformel, hjemmedyrkede metoder til sporing af ens blaffere fortsat gratis, selvfølgelig). Disse træk forstyrre nogle geocachere, men andre forsvarede irske og den nye pay-to-play-ordninger blev fast etableret. Inden midten-2003, havde geocaching.com over 150.000 registrerede brugere, herunder en anslået 7.200 betalt abonnenter på $ 30 om året.

Ud over de tidligere etablerede Navicache.com, opstod endnu en fuld-kendetegnet geocaching site som reaktion på geocaching.com 's øget kommercialisering og monopolistisk kontrol over hobby. GeocachingWorldwide blev udviklet af en australsk geocacher, Jeremy Hurst, interesseret i at udvikle et system, hvor flere websteder vil dele data om geocache koordinater. Lokaliteter vil være fri for at konkurrere på features og ikke geocache data bidraget med geocachere selv. Trods en lovende begyndelse, forhindrede krav til Webmaster's tid ved arbejde og familie fortsatte udvikling og aktivitet på GeocachingWorldwide ophørte i slutningen af 2001.

Geocaching.com 's reaktion på nye geocaching websteder var at censurere omtalen af deres navne i geocaching.com fora. Denne censur førte til oprettelsen af en Usenet nyhedsgruppe, alt.rec.geocaching, et forum uncensorable ikke kun af irske, men af enhver geocacher eller geocaching organisation.

En fjerde fuld-kendetegnet geocaching websted opstod GeoGamer.com (ikke længere eksisterer), fra ingenting i juni 2002. Dens udviklere åbent præsenteret det som et kommercielt geocaching websted, der ironisk nok udløste kritiske udstationeringer i geocaching.com fora mod kommercielt geocaching websteder. Men efter en kort bølge af budskaber til GeoGamer fora, var der ingen yderligere aktivitet på GeoGamer.com.

Ikke alle kontroverserne i geocaching var over de monopolistiske praksis irske og Grundstødt, Inc. Det ironiske er, en af de mest bitre behandlet med en enkelt geocacher og hans brug af hobby for at promovere sin egen GPS-relaterede virksomhed. Robin Lovelock, af Det Forenede Kongerige, skabt mange caches i nærheden af hans eget hjem og efterlod sit visitkort og en cd-rom af hans software i hver. Denne kombination af cache tæthed og personlig reklame irriterede andre geocachere til det punkt, hvor nogle af Robin Lovelock's caches blev plyndret, og hans navn blev unævnelige i Storbritannien fora på geocaching.com.

Fra begyndelsen af 2006, havde mange websteder lister over geocache oversigter. Nogle af disse havde korte liv, og nogle havde udholdenhed. Den kendte steder (med den dato, de begyndte at acceptere geocache lister)